Reuzenhaai in Zandvoort

reuzenhaaiBegin oktober werd door een zwemmer in de Noordzee een vier meter lange reuzenhaai gespot. Hij meldt dit bij Ecomare, maar er wordt verder geen ruchtbaarheid aan gegeven omdat er harde bewijzen (zoals meer waarnemingen of foto’s) moeten zijn voordat zij dit nieuws naar buiten brengen.

Nadat een paar dagen geleden de haai ook is gespot in de Noordzee voor de Belgische kust, wordt het bericht met terugwerkende kracht alsnog bevestigd.reuzenhaai
Het gaat om de Cetorhinus maximus die overigens geen gevaar is voor de mens. De op één-na-grootste vis ter wereld heeft geen tanden en zwemt rond met een opengesperde bek om zo plankton te zeven. Deze haai overbrugt grote afstanden en komt voor in een gematigd klimaat, maar zelden langs de Nederlandse of Belgische kust.

Toch werden eerder dit jaar reuzenhaaien gespot. In januari bij de Zeeuwse kust en in maart werd aan het Zandvoortse strand door Bram Molenaar van Strand Actief een vondst gedaan van een dode haai die aangespoeld was. Deze is overgedragen aan het Rijksinstituut voor Visserij voor nader onderzoek.

Gelukkig zijn er nooit gevaarlijke haaiensoorten in de buurt van Nederland, zodat iedereen ongestoord van het strand en de zee kan genieten.

 

Bron: RTL Nieuws  HLN België  De Zandvoortse Courant