Strand verdwijnt door zandsmokkel

691290Zand als smokkelwaar. Het blijkt een lucratieve business. Zand is een kostbare grondstof geworden waar landen een hoop geld voor neertellen. Daardoor zijn inmiddels al vele stranden verdwenen en zelfs hele eilanden in de oceaan opgelost.

“We zien het overal gebeuren. Zo wordt in India op duizenden plekken zand gestolen van het strand” , zegt Pascal Peduzzi van de Verenigde Naties. De Zwitser werkt voor het milieuprogramma van de VN en schreef een rapport over de slinkende zandreserves. Het zand wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bouwen van hotels of wegen.

Ook wordt het illegale zand gebruikt voor landaanwinning. Een van de grote verdachten is Singapore. De stadstaat breidt voortdurend zijn oppervlakte uit, onder meer door de kust met zand op te hogen. Sinds het begin van de uitbreiding is er al zo’n 130 vierkante kilometer Singapore bijgekomen.

Duizenden boten

In 2030 wil Singapore nog 100 vierkante kilometer hebben toegevoegd. Daar is veel zand voor nodig en Singapore heeft zijn eigen reserves al opgebruikt. Daarom voert Singapore grote hoeveelheden zand in. Dagelijks arriveren duizenden boten in de haven.

Het zand komt vaak uit Indonesië of Cambodja, twee landen die zandhandel met Singapore hebben verboden. Zo’n 25 Indonesische eilanden zouden al verdwenen zijn door de zand-diefstal.

via: Strand verdwijnt door zandsmokkel – NOS Nieuws.

Eén gedachte over “Strand verdwijnt door zandsmokkel

  • 1 september 2014 om 22:00
    Permalink

    Ze mogen het zo van m’n voor talud af komen scheppen hoor!

Reacties zijn gesloten.